Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας ισχυρός σύνδεσμος στο πέλμα του ποδιού, ο οποίος συνδέει την πτέρνα με τα δάκτυλα και υποστηρίζει τη καμάρα του ποδιού. Η κύρια λειτουργία της είναι να συγκρατεί τη καμάρα του ποδιού απορροφώντας τα φορτία που δέχεται το πόδι μας κατά τη βάδιση ή το τρέξιμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές μετά από επαναλαμβανόμενες φορτίσεις και καταπόνηση να δημιουργούνται μικρορήξεις, οι οποίες προκαλούν πόνο και συνθήκες φλεγμονής.
Ποια είναι τα συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;
Οι πάσχοντες παραπονιούνται συχνά για επίμονο άλγος στο πέλμα, το οποίο εντοπίζεται συχνότερα στην εσωτερική πλευρά της κάτω επιφάνειας της πτέρνας. Ο πόνος είναι χειρότερος το πρωί μετά την έγερση και υποχωρεί σταδιακά μετά τα πρώτα βήματα κατά τη διάρκεια της μέρας.
Πώς γίνεται η διάγνωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;
Η διάγνωση τίθεται κυρίως από το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Κατά την παθητική έκταση των δακτύλων ή τη διάταση της ποδικής καμάρας, η πελματιαία απονεύρωση τίθεται υπό τάση με αποτέλεσμα την πρόκληση πόνου. Στην απλή ακτινογραφία συχνά αποκαλύπτεται η ύπαρξη πελματιαίας άκανθας της πτέρνας. Στη μαγνητική τομογραφία φαίνεται καθαρά ο βαθμός και η έκταση της φλεγμονής της πελματιαίας απονεύρωσης.
Πώς αντιμετωπίζεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αντιμετωπίζεται κατά κύριο λόγο συντηρητικά. Ορθωτικά πέλματα με υποπτέρνιο σιλικόνης τοποθετημένο κάτω από την πτέρνα μειώνουν την πίεση της περιοχής και επομένως τον πόνο και τη φλεγμονή. Η παγοθεραπεία και οι μαλάξεις μειώνουν επίσης τη φλεγμονή. Οι νυχτερινοί νάρθηκες βοηθούν στη διατήρηση σε τάση της πελματιαίας απονεύρωσης κατά τη διάρκεια της νύκτας, αποφεύγοντας έτσι τη βράχυνση που συχνά συμβαίνει όταν το βράδυ το πόδι χαλαρώνει και πέφτει σε πελματιαία κάμψη. Με τη φυσικοθεραπεία γίνονται διατάσεις της πελματιαίας απονεύρωσης και της γαστροκνημίας βοηθώντας τόσο στην λύση του προβλήματος όσο και στην αποφυγή των υποτροπών. Τέλος, ο κρουστικός υπέρηχος είναι μία μέθοδος κατά την οποία αυξάνεται η αιμάτωση της περιοχής, διεγείροντας έτσι τους μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού. Σε εμμένουσες περιπτώσεις η έγχυση βιολογικών παραγόντων, όπως πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) βοηθάει στην ανάπλαση της ερεθισμένης απονεύρωσης και αποκατάσταση του προβλήματος χωρίς τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών.