Εξάρθρημα περονιαίων τενόντων

Εξάρθρημα περονιαίων τενόντων

Τι εννοούμε με τον όρο «εξάρθρημα περονιαίων τενόντων»;

Οι περονιαίοι τένοντες είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης κίνησης του αστραγάλου να βγουν από την αύλακα που διέρχονται (πίσω από το έξω σφυρό) και να μετατοπισθούν προς τα μπροστά. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι μία αύλακα η οποία είναι περισσότερη επίπεδη από το φυσιολογικό ή όταν ο σύνδεσμος ο οποίος συγκρατεί στη θέση τους τους τένοντες είναι χαλαρός.

       

 

 

 

 

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του εξαρθρήματος των περονιαίων τενόντων;

Οι πάσχοντες αισθάνονται ότι οι τένοντες αναπηδούν μπροστά και πίσω από το έξω σφυρό, γεγονός το οποίο είναι κατά τα αρχικά στάδια επώδυνο.

Πώς τίθεται η διάγνωση της πάθησης;

Η διάγνωση της πάθησης τίθεται από το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Κατά την κλινική εξέταση είναι δυνατόν ο ορθοπαιδικός να ψηλαφήσει την αστάθεια των περονιαίων τενόντων στην περιοχή του αστραγάλου, όταν ο ασθενής φέρει το πόδι του σε ραχιαία έκταση και πρηνισμό.

Πώς αντιμετωπίζεται το εξάρθρημα των περονιαίων τενόντων;

Το εξάρθρημα των περονιαίων αρχικά αντιμετωπίζεται συντηρητικά με ακινητοποίηση της ποδοκνημικής άρθρωσης, παγοθεραπεία και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Σε περιπτώσεις που οι περονιαίοι τένοντες εξακολουθούν να εξαρθρώνονται παρόλη την αρχική συντηρητική θεραπεία, σε σημείο που να περιορίζεται ο ασθενής στις αθλητικές του δραστηριότητες ή και στην καθημερινότητά του, ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση. Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η εμβάθυνση της αύλακας στο οπίσθιο μέρος του έξω σφυρού και η ταυτόχρονη συρραφή του τραυματισμένου συνδέσμου.

CALL US
KONTAKT