Ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου βραχιονίου

Τι είναι η ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου;

Η ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου είναι μία σχετικά σπάνια πάθηση, τραυματικής αιτιολογίας. Συμβαίνει συνήθως σε αθλητικούς άνδρες ηλικίας 30-60 ετών. Ο παραπάνω τραυματισμός προκαλείται όταν κατά τη διάρκεια της σύσπασης του δικεφάλου βραχιονίου μυός μία απότομη δύναμη προκαλέσει ταυτόχρονη έκταση του αγκώνα π.χ κατά την ανύψωση ή τράβηγμα ενός βαρέος αντικειμένου.

Ο καταφυτικός τένοντας του δικεφάλου είναι ο τένοντας του δικεφάλου βραχιονίου που καταλήγει περιφερικά στον αγκώνα και πιο συγκεκριμένα στην κερκίδα.  Η λειτουργία του είναι η κάμψη του αγκώνα και ο υπτιασμός του αντιβραχίου.

 

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου;

Οι ασθενείς περιγράφουν ένα οξύ πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα, ο οποίος συνοδεύεται συνήθως από ένα χαρακτηριστικό ήχο ρήξης του τένοντα. Ο πάσχων παρουσιάζει αδυναμία στην κάμψη του αγκώνα καθώς και τον υπτιασμό του αντιβραχίου.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης;

Η διάγνωση της ρήξης γίνεται από το ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματά του και την κλινική εξέταση. Κατά την κλινική εξέταση χαρακτηριστική είναι η αδυναμία ψηλάφησης του τένοντα. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με τις απεικονισικές εξετάσεις, δηλαδή τη μαγνητική τομογραφία και τον υπέρηχο.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη του τένοντα;

Η ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου δεν είναι δυνατόν να επουλωθεί αυτόματα λόγω της συνεχούς τάσης του μυός προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για αυτόν το λόγο η σύσταση από τον ορθοπαιδικό είναι η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της δύναμης του δικεφάλου βραχιονίου μυός και κατ’ επέκταση της σωστής λειτουργίας του αγκώνα. Μετά τον τραυματισμό ο τένοντας μετατοπίζεται σταδιακά με την πάροδο των ημερών προς τα πάνω και αρχίζει και επουλώνεται με τους γύρω ιστούς. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η χειρουργική επανακαθήλωση του τένοντα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον τραυματισμό του ασθενούς.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση ο τένοντας επανατοποθετείται και καθηλώνεται στο ανατομικό σημείο από όπου έχει ραγεί με ράμματα και ειδικές άγκυρες μεγέθους ελάχιστων χιλιοστών. Η επέμβαση γίνεται με μία μικρή τομή περίπου 4 εκατοστών και διαρκεί περίπου 60 λεπτά. Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο είτε την ίδια μέρα είτε την επόμενη μετά το χειρουργείο. Το είδος και η διάρκεια της μετεγχειρητικής αποκατάστασης χρήζει εξατομικευμένης προσέγγισης.

stathellis

CALL US
CONTACT US