Ωλένια νευρίτιδα

Ωλένια νευρίτιδα

Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;

Το ωλένιο νεύρο βρίσκεται αμέσως κάτω από το δέρμα στην εσωτερική περιοχή του αγκώνα. Για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε τραυματισμούς και καταπονήσεις. Η ωλένια νευρίτιδα είναι η δεύτερη σε συχνότητα πάθηση χρόνιας πίεσης νεύρου στα άνω άκρα. Τα αίτια της πάθησης είναι είτε η τριβή του ωλένιου νεύρου μέσα στον ωλένιο σωλήνα κατά την κάμψη και έκταση του αγκώνα είτε η στένωση του ωλένιου σωλήνα λόγω ύπαρξης συμφύσεων ή οστεοφύτων στην περιοχή.

ωλένια νευρίτιδα

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ωλένια νευρίτιδα;

Σε περιπτώσεις ωλένιας νευρίτιδας χαρακτηριστικά είναι τα μουδιάσματα και ο αντανακλαστικός πόνος του πάσχοντος στην περιοχή του 4ου και 5ου δακτύλου καθώς και στην ωλένια πλευρά του πήχη και της άκρας χείρας. Σε χρόνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να παρατηρηθεί ατροφία των μυών που νευρώνονται από το ωλένιο νεύρο.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;

Το να διατηρείτε τον αγκώνα λυγισμένο ή να στηρίζεστε σε αυτόν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς και να τον λυγίζετε επαναλαμβανόμενα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του νεύρου.

Παράγοντες κινδύνου

  • Παρατεταμένες ή επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που προκαλούν κάμψη του αγκώνα
  • Οίδημα της άρθρωσης του αγκώνα
  • Αρθρίτιδα του αγκώνα
  • Προηγούμενα κατάγματα ή εξάρσεις του αγκώνα

Πώς γίνεται η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας;

Η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας γίνεται από το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Απαραίτητη είναι η νευρολογική εκτίμηση κατά την οποία προσδιορίζεται η ταχύτητα αγωγής του νεύρου. Το ηλεκτρομυογράφημα είναι θετικό σε χρόνιες περιπτώσεις, ενώ σε ήπιες μορφές της πάθησης μπορεί να είναι ακόμα και αρνητικό.

Πώς αντιμετωπίζεται η ωλένια νευρίτιδα;

Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι ήπια, η θεραπεία είναι συντηρητική με τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων, ανάπαυση και φυσικοθεραπεία. Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα εμμένουν ή επιδεινώνονται η αντιμετώπιση της ωλένιας νευρίτιδας γίνεται με τη χειρουργική απελευθέρωση του νεύρου. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Εξειδίκευση από τον ορθοπαιδικό – χειρουργό Σταθέλλη Απόστολο

Με 8 έτη εκπαίδευση στη Γερμανία και ειδικότητα στην Ορθοπαιδική και Τραυματολογία, ο ορθοπαιδικός-χειρουργός και αθλητίατρος Σταθέλλης Απόστολος, διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στις παθήσεις του αγκώνα και στην κατάλληλη αντιμετώπισή τους.

Ως επιμελητής στην Sportklinik-Stuttgart, σε ένα από τα μεγαλύτερα αρθροσκοπικά κέντρα της Γερμανίας και γενικότερα της Ευρώπης, έλαβε τα κατάλληλα εφόδια και γνώσεις για την αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων. Το 2016 έλαβε από την πανγερμανική εταιρεία αρθροσκοπικής χειρουργικής τον τιμητικό τίτλο του AGA Arthroskopeur.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του προκειμένου να κλείσετε το ραντεβού σας και να βρείτε εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται.

Ωλένια νευρίτιδα

CALL US
CONTACT US