Επικονδυλίτιδα

Η επικονδυλίτιδα είναι μία συχνή πάθηση του αγκώνα που εμφανίζεται σε ενήλικες ηλικίας 30-50 ετών. Αίτιο είναι ο ερεθισμός των τενόντων που εκφύονται στην περιοχή του αγκώνα. Η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) αφορά κυρίως τους εκτείνοντες των δακτύλων και του καρπού, ενώ η έσω επικονδυλίτιδα τους καμπτήρες των δακτύλων και του καρπού (golf elbow).

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας;

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από πόνο είτε στην εσωτερική είτε στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα, ο οποίος αντανακλά πολλές φορές προς το χέρι.

Πώς γίνεται η διάγνωση της επικονδυλίτιδας;

Κατά την κλινική εξέταση είναι χαρακτηριστικά θετικές οι δοκιμασίες που γίνονται για να τεθεί η διάγνωση. Εκτός από τις απλές ακτινογραφίες συνήθως είναι απαραίτητη και η μαγνητική τομογραφία για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που θα μπορούσαν να προκαλούν παρόμοιο πόνο στον αγκώνα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η επικονδυλίτιδα;

Η θεραπεία της επικονδυλίτιδας είναι κατά κανόνα συντηρητική.  Περίπου 80% των ασθενών αναφέρουν πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων τους μέσα σε λιγότερο από ένα έτος. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως κρυοθεραπεία, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ανάπαυση και φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένο πρόγραμμα διατάσεων, ισομετρικών ασκήσεων καθώς και έκκεντρης ενδυνάμωσης.

Στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από 6 μήνες παρόλη τη συντηρητική θεραπεία και ο ασθενής περιορίζεται σημαντικά στην καθημερινότητά του, η χειρουργική επέμβαση δίνει τη λύση. Σκοπός της επέμβασης είναι ο καθαρισμός των εκφυλισμένων ιστών και η επανακαθήλωση του υγιούς πλέον τμήματος στο υποκείμενο οστό με ειδικά ράμματα. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχεία και ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα.

stathellis

CALL US
CONTACT US