Ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου

Τι είναι η ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου;

Η ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου είναι μία σχετικά σπάνια πάθηση, τραυματικής αιτιολογίας. Συμβαίνει συνήθως σε αθλητικούς άνδρες ηλικίας 30-60 ετών. Ο παραπάνω τραυματισμός προκαλείται όταν κατά τη διάρκεια της σύσπασης του δικεφάλου βραχιονίου μυός μία απότομη δύναμη προκαλέσει ταυτόχρονη έκταση του αγκώνα π.χ. κατά την ανύψωση ή τράβηγμα ενός βαρέος αντικειμένου.

Ο καταφυτικός τένοντας του δικεφάλου είναι ο τένοντας του δικεφάλου βραχιονίου που καταλήγει περιφερικά στον αγκώνα και πιο συγκεκριμένα στην κερκίδα.  Η λειτουργία του είναι η κάμψη του αγκώνα και ο υπτιασμός του αντιβραχίου.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;

Τα συνήθη αίτια που οδηγούν σε ρήξη είναι ο τραυματισμός και η υπερβολική χρήση του  τένοντα και των μυών. Επιπλέον αίτια είναι τα κάτωθι:

  • Βλάβη που δημιουργείται μετά από πέσιμο ή άρση βαρέων αντικειμένων
  • Φθορά του τένοντα

 

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου;

Οι ασθενείς περιγράφουν ένα οξύ πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα, ο οποίος συνοδεύεται συνήθως από ένα χαρακτηριστικό ήχο ρήξης του τένοντα. Ο πάσχων παρουσιάζει αδυναμία στην κάμψη του αγκώνα καθώς και τον υπτιασμό του αντιβραχίου.

 

Παράγοντες Κινδύνου

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση ρήξης είναι:

  • Η ηλικία: Οι ηλικιωμένοι φέρουν μεγαλύτερη φθορά στους τένοντες
  • Το κάπνισμα
  • Η χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων
  • Δραστηριότητες που καταπονούν τους τένοντες και μύες

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης;

Η διάγνωση της ρήξης γίνεται από το ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματά του και την κλινική εξέταση. Κατά την κλινική εξέταση χαρακτηριστική είναι η αδυναμία ψηλάφησης του τένοντα. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με τις απεικονιστικές εξετάσεις, δηλαδή τη μαγνητική τομογραφία και τον υπέρηχο.

 

  

Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη του τένοντα;

Η ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου δεν είναι δυνατόν να επουλωθεί αυτόματα λόγω της συνεχούς τάσης του μυός προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για αυτόν το λόγο, αν η συντηρητική μέθοδος αποτύχει ή δεν ανακουφίσει τα συμπτώματα, η σύσταση από τον ορθοπαιδικό είναι η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της δύναμης του δικεφάλου βραχιονίου μυός και κατ’ επέκταση της σωστής και ολοκληρωμένης λειτουργίας του αγκώνα. Μετά τον τραυματισμό ο τένοντας μετατοπίζεται σταδιακά με την πάροδο των ημερών προς τα πάνω και αρχίζει και επουλώνεται με τους γύρω ιστούς. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η χειρουργική επανακαθήλωση του τένοντα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον τραυματισμό του ασθενούς.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση ο τένοντας επανατοποθετείται και καθηλώνεται στο ανατομικό σημείο από όπου έχει ραγεί με ράμματα και ειδικές άγκυρες μεγέθους ελάχιστων χιλιοστών. Η επέμβαση γίνεται με μία μικρή τομή περίπου 4 εκατοστών και διαρκεί περίπου 60 λεπτά. Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο είτε την ίδια μέρα είτε την επόμενη μετά το χειρουργείο. Το είδος και η διάρκεια της μετεγχειρητικής αποκατάστασης χρήζει εξατομικευμένης προσέγγισης.

Εξειδίκευση από τον ορθοπαιδικό – χειρουργό Σταθέλλη Απόστολο

Η εξειδίκευση και η εμπειρία είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για την επιλογή του κατάλληλου ορθοπαιδικού. Ο ορθοπαιδικός–χειρουργός και αθλητίατρος Σταθέλλης Απόστολος αποτελεί τον πλέον ικανό και υπεύθυνο γιατρό για να αναλάβει κάθε σας πάθηση και να βρει την κατάλληλη θεραπεία. Με εκπαίδευση σε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα αρθροσκόπησης και χειρουργικής αποκατάστασης της Γερμανίας, και χειρουργικές εμπειρίες και ικανότητες κυρίως στην αρθροσκοπική χειρουργική ώμου, γόνατος, αγκώνα και ποδοκνημικής καθώς και στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, προκειμένου να σας προτείνει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο με βάση το μέγεθος του προβλήματός σας.

Ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου

CALL US
CONTACT US