Παραμόρφωση Haglund

Η παραμόρφωση Haglund ή αλλιώς εξόστωση Haglund είναι μία πάθηση της πτέρνας και χαρακτηρίζεται από την οστική προβολή του οπίσθιου άνω μέρους της πτέρνας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;

Ο πόνος στο πίσω μέρος της πτέρνας είναι χαρακτηριστικός. Τις περισσότερες φορές τα χαμηλά σκληρά υποδήματα πιέζουν αυτό το σημείο της πτέρνας. Η οστική αυτή προβολή προκαλεί φλεγμονή στον υπερκείμενο θύλακο του αχίλλειου τένοντα. Έτσι, ο ασθενής παραπονιέται για ενοχλήματα τόσο κατά τη βάδιση όσο και κατά την ηρεμία.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό είναι χαρακτηριστική με το τοπικό άλγος πίεσης στο οπίσθιο τμήμα της πτέρνας. Η απλή ακτινογραφία της πτέρνας (profil) θέτει τη διάγνωση.

 

Ποια είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος;

Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική με τη χρήση μαλακών υποδημάτων, τα οποία δεν πιέζουν το σημείο φλεγμονής. Η χρήση ενός χαμηλού τακουνιού  ή υποπτερνίου βοηθάει στην αποφόρτιση του αχίλλειου τένοντα. Η παγοθεραπεία και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής.

Σε περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, τη λύση δίνει η χειρουργική αφαίρεση του οστικού τμήματος που προκαλεί τη φλεγμονή. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, γίνεται με μία τομή περίπου 4 εκατοστών και η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχεία και πλήρης.

stathellis

CALL US
CONTACT US