Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μία από τις πιο συχνές κακώσεις του γόνατος, τόσο σε αθλητές όσο και σε ανθρώπους της καθημερινότητας.  Οι μηνίσκοι είναι δύο ινοχόνδρινες ανατομικές δομές (έσω και έξω μηνίσκος), έχουν ημισεληνοειδές σχήμα και η λειτουργία τους είναι να απορροφούν τα φορτία που αναπτύσσονται στην άρθρωση του γόνατος.

 

Με ποιο τρόπο επέρχεται η ρήξη του μηνίσκου;

Η ρήξη του μηνίσκου είναι συνήθως τραυματικής αιτιολογίας. Η βία που χρειάζεται για να επέλθει η ρήξη εξαρτάται από το μέγεθος του τραυματισμού και από την ήδη προϋπάρχουσα εκφύλιση του μηνίσκου. Ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με ήδη προϋπάρχουσες εκφυλιστικές αλλοιώσεις είναι περισσότερο ευάλωτοι και είναι πιθανόν να υποστούν ρήξη μηνίσκου ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής κίνησης όπως είναι ένα βαθύ κάθισμα π.χ κατά την είσοδο ή έξοδο από το αυτοκίνητο.

 

Ποια είναι τα συμπώματα της ρήξης του μηνίσκου;

Ο πόνος και το οίδημα της άρθρωσης είναι οι συχνότερες εκδηλώσεις της ρήξης του μηνίσκου. Ο πάσχων δυσκολεύεται συνήθως να κάμψει το γόνατό του και ίσως νιώθει αίσθημα εμπλοκής της άρθρωσης. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει αδυναμία τόσο της κάμψης όσο και της έκτασης του γόνατος.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης του μηνίσκου;

Η κλινική εξέταση θέτει την υποψία για τη ρήξη του μηνίσκου ενώ με την μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνεται η διάγνωση. Σε μερικές περιπτώσεις η εμπλοκή του γόνατος και το ιστορικό τραυματισμού του ασθενούς είναι τόσο χαρακτηριστικά που η μαγνητική τομογραφία δε χρειάζεται.

 

Για ποιο λόγο επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται η τραυματικής αιτιολογίας ρήξη του μηνίσκου;

Ο τραυματισμένος μηνίσκος αποτελείται από ένα σταθερό τμήμα (υγιές) και ένα ασταθές τμήμα (ρήξη μηνίσκου).  Το ασταθές τμήμα προκαλεί σταδιακά με τις καθημερινές κινήσεις της άρθρωσης βλάβες στον παρακείμενο αρθρικό χόνδρο. Ο αρθρικός χόνδρος είναι το πολυτιμότερο στοιχείο κάθε άρθρωσης και είναι επιβεβλημένο να προστατευθεί από μία πιθανή μελλοντική φθορά, με στόχο της πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας.

 

Ποια είναι η θεραπεία του προβλήματος;

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης, το είδος της, την εντόπισή της καθώς και τα συμπτώματα που προκαλεί. Έτσι, μικρές  χρόνιες εκφυλιστικές ρήξεις με ήπια συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπισθούν συντηρητικά με αντιφλεγμονώδη αναλγητική αγωγή, ενδαρθρικές εγχύσεις κορτικοστεροειδούς καθώς και με εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και ενδυνάμωσης.

Στις περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, συνίσταται η αρθροσκόπηση.  Κατά την αρθροσκόπηση υπάρχουν δύο δυνατότητες:  είτε η συρραφή του μηνίσκου είτε η αφαίρεση μόνο του ασταθούς τμήματος του (μερική μηνισκεκτομή) και ομαλοποίηση του υπόλοιπου τμήματος. Η επιλογή της αντιμετώπισης εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, το είδος της ρήξης, την ποιότητα των ιστών και την ‘’παλαιότητα’’ της βλάβης.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου αποτελεί πλέον επέμβαση ρουτίνας, διαρκεί 15-20 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες συνήθως είναι άμεση και εξαρτάται από το είδος της επέμβασης (μερική μηνισκεκτομή ή συρραφή).

stathellis

CALL US
CONTACT US