Ρήξη οπίσθιου χιαστού

Τι είναι η ρήξη οπίσθιου χιαστού;

Η ρήξη του οπίσθιου χιαστού είναι μία σχετικά σπάνια κάκωση. Ο οπίσθιος χιαστός αποτελεί έναν από τους βασικότερους συνδέσμους για τη σταθερότητα του γόνατος. Η κύρια λειτουργία του οπίσθιου χιαστού είναι να συγκρατεί την κνήμη και να μην επιτρέπει την οπίσθια ολίσθησή της σε σχέση με τον μηρό. Ο τραυματισμός του οπίσθιου χιαστού συμβαίνει μετά από κάκωση υψηλής βίας στο γόνατο π.χ μετά από τροχαίο ή μετά από πτώση από μεγάλο ύψος.

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης του οπίσθιου χιαστού;

Oι ασθενείς με ρήξη του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου παρουσιάζουν αίσθημα αστάθειας, δηλαδή ότι το γόνατό τους ’’βγαίνει’’ από τη θέση του και ’’ξαναμπαίνει’’ ή ότι το γόνατο δεν τους ’’κρατάει’’ στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Τις περισσότερες φορές συνυπάρχει πόνος και πρήξιμο στην οπίσθια περιοχή του γόνατος, συμπτώματα τα οποία προοδευτικά υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες. Η αστάθεια του γόνατος τελικά παραμένει περιορίζοντας έτσι τον ασθενή τόσο στις αθλητικές όσο και στις καθημερινές δραστηριότητές του.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του τραυματισμού;

Η διάγνωση της ρήξης του οπίσθιου χιαστού γίνεται από την κλινική εξέταση από ορθοπαιδικό με εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις. Η σταθερότητα του γόνατος θα ελεγχθεί με ειδικά τεστ και θα συγκριθεί με την υγιή πλευρά. Η απεικονιστική εξέταση που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα αποκαλύψει τυχόν συνοδές βλάβες είναι η μαγνητική τομογραφία. Πιθανές συνοδές βλάβες είναι η ρήξη μηνίσκου ή η ρήξη έξω πλαγίου συνδέσμου.

 

 

Ποια είναι η θεραπεία της ρήξης του οπίσθιου χιαστού;

Η θεραπεία μετά από οξεία ρήξη οπίσθιου χιαστού είναι αρχικά συντηρητική. Στην οξεία φάση μετά τον τραυματισμό στόχος είναι να υποχωρήσει το οίδημα και ο πόνος και να ακινητοποιηθεί η άρθρωση του γόνατος με τη βοήθεια ενός ειδικού νάρθηκα για μερικές εβδομάδες. Σκοπός είναι η επούλωση του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου. Ταυτόχρονα επιδιώκεται με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή η σταδιακή ενδυνάμωση του τετρακεφάλου, ο οποίος ενεργητικά αποτρέπει την προς τα πίσω ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηρό.

Στις περιπτώσεις όπου ο οπίσθιος χιαστός δεν επουλώνεται και παραμένει το αίσθημα αστάθειας του ασθενούς, η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί τη λύση του προβλήματος. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με μειωμένες απαιτήσεις δραστηριοτήτων και πιθανές προϋπάρχουσες εκφυλιστικές αλλοιώσεις στο γόνατο μπορεί να συζητηθεί και το ενδεχόμενο  συνέχισης της συντηρητικής θεραπείας.

 

Ποιος είναι ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης;

Στόχος της χειρουργικής αποκατάστασης είναι η σταθεροποίηση του γόνατος με απώτερο στόχο την αποφυγή δευτερογενών βλαβών που μπορεί να επέλθουν λόγω της αστάθειας π.χ ρήξη μηνίσκου, τραυματισμός αρθρικού χόνδρου και γενικότερα σημάδια οστεοαρθρίτιδας. Κλινικές μέλετες έχουν δείξει παγκοσμίως ότι τα άτομα με χρόνια αστάθεια μετά από ρήξη οπίσθιου χιαστού εμφανίζουν πολύ νωρίτερα σημάδια οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο, αρχικά κυρίως στην περιοχή της επιγονατίδας.

 

Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά η ρήξη του οπίσθιου χιαστού;

Κατά τη χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται αυτόλογο μόσχευμα με το οποίο αντικαθίσταται αρθροσκοπικά ο σπασμένος χιαστός. Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή και είναι οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων. Ο ασθενής παραμένει μετεγχειρητικά συνήθως στο νοσοκομείο μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί και εξέρχεται από το νοσοκομείο με βακτηρίες και μηροκνημικό νάρθηκα. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα. Η τήρηση των οδηγίων του ορθοπαιδικού καθώς και οι ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή αποτελούν τους θεμέλιους λίθους για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

CALL US
CONTACT US