Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Τι είναι η αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση είναι η άρθρωση που ενώνει το εξωτερικό άκρο της κλείδας και το ακρώμιο (τμήμα της ωμοπλάτης). Η αρθρίτιδα της παραπάνω άρθρωσης είναι είτε ιδιοπαθής, δηλαδή εκφυλιστικού τύπου είτε μετατραυματική (κυρίως μετά από εξάρθρημα).

 

 

Ποια συμπτώματα προκαλεί η αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

Τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά και επιδεινώνονται κυρίως κατά την ανύψωση του άνω άκρου. Πολλές φορές παρατηρείται πρήξιμο της περιοχής. Η ψηλάφηση της άρθρωσης είναι συχνά επώδυνη. Το άλγος επιδεινώνεται κυρίως όταν ο ασθενής προσπαθεί να πιάσει με το χέρι του αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στην απέναντι πλευρά σε σχέση με το πάσχον άνω άκρο.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της αρθρίτιδας της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται από το ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματά του και την κλινική εξέταση. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με τις απεικονιστικές εξετάσεις, δηλαδή την απλή ακτινογραφία ή τη μαγνητική τομογραφία.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

Η αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπείες. Επίσης μπορούν να γίνουν ενδοαρθρικές εγχύσεις κορτικοστεροειδούς. Σε περιπτώσεις που η αρθρίτιδα είναι προχωρημένου βαθμού και τα συμπτώματα έντονα, συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση του περιφερικού άκρου της κλείδας. Η επέμβαση αυτή γίνεται αρθροσκοπικά, δηλ. διαμέσου μικρών οπών στο δέρμα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα περίπου 60 λεπτών. Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια μέρα και να χρησιμοποιήσει το χέρι του άμεσα.

 

CALL US
CONTACT US