Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι μία κάκωση, κατά την οποία τραυματίζονται οι σύνδεσμοι που συγκρατούν την κλείδα με την ωμοπλάτη. Αποτελεί περίπου το 9% των τραυματισμών της ωμικής ζώνης και είναι συχνότερος στους άντρες νεαρής ηλικίας. Ο τραυματισμός αυτός επέρχεται συνήθως μετά από άμεση πλήξη ή πτώση στον ώμο (π.χ από το ποδήλατο). Ο ασθενής αισθάνεται αμέσως οξύ πόνο στην πάνω επιφάνεια του ώμου, ενώ πολλές φορές η κλείδα προβάλλει έντονα προς τα πάνω σε σχέση με τη υγιή πλευρά. Η ασυμμετρία αυτή είναι εμφανής και από τον ίδιο τον ασθενή.

 

Σε ποιους βαθμούς διακρίνεται η κάκωση; 

Ανάλογα με το βαθμό και την κατεύθυνση παρεκτόπισης  της κλείδας σε σχέση με το παρακείμενο οστό του ακρωμίου διακρίνουμε 6 βαθμούς της κάκωσης.

1ου βαθμού: διάταση των συνδέσμων

2ου βαθμού: μερική ρήξη των συνδέσμων

3ου βαθμού: ολική ρήξη των συνδέσμων

4ου βαθμού: ολική ρήξη των συνδέσμων και παρεκτόπιση της κλείδας προς τα πίσω

5ου βαθμού: ολική ρήξη των συνδέσμων και της υπερκείμενης περιτονίας

6ου βαθμού: παρεκτόπιση της κλείδας προς τα κάτω (εξαιρετικά σπάνια περίπτωση).

Πώς γίνεται η διάγνωση του προβλήματος;

Η διάγνωση της κάκωσης τίθεται με απλές ακτινογραφίες κατά τις οποίες μετράται η παρεκτόπιση της κλείδας προς τα πάνω σε σχέση με τη φυσιολογική υγιή πλευρά.

Πώς αντιμετωπίζεται το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

Οι κακώσεις 1ου και 2ου βαθμού αντιμετωπίζονται συντηρητικά με παγοθεραπεία, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ακινητοποίηση του ώμου για λίγες μέρες. Αντίθετα, στις κακώσεις 3ου, 4ου, 5ου και 6ου βαθμού συνίσταται χειρουργική επέμβαση, αφού οι σύνδεσμοι έχουν υποστεί ρήξη με αποτέλεσμα τόσο τη δυσλειτουργία της κίνησης του ώμου όσο και το αισθητικό πρόβλημα της ασυμμετρίας.

Ένα από τα βασικότερα κλειδιά της επιτυχίας της επέμβασης είναι ο χρόνος που θα αντιμετωπιστεί χειρουργικά η κάκωση μετά τον τραυματισμό. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι μετά από έναν τέτοιου είδους τραυματισμό καλύτερη πρόγνωση έχουν οι ασθενείς οι οποίοι αντιμετωπίσθηκαν χειρουργικά εντός των πρώτων 2-3 εβδομάδων. Με την γρήγορη χειρουργική αντιμετώπιση δίνουμε την ευκαιρία στον οργανισμό να επουλώσει τους τραυματισμένους σύνδεσμους.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 60 λεπτά και η τομή του δέρματος ανέρχεται περίπου στα 4-5 εκατοστά. Στόχος είναι η ανάταξη του εξαρθρήματος και η συγκράτησή του στη φυσιολογική θέση με ένα ισχυρό σύστημα ραμμάτων. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχεία με επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες μέσα σε λίγες μέρες και στις αθλητικές δραστηριότητες μέσα σε λίγους μήνες.

stathellis

CALL US
CONTACT US