Παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου

Η μακρά κεφαλή του δικεφάλου βραχιονίου αποτελεί μία κυλινδρική δομή, η οποία βρίσκεται φυσιολογικά στην αύλακα της κεφαλής του βραχιονίου. Έχει ένα ενδαρθρικό τμήμα και ένα τμήμα που βρίσκεται εκτός της άρθρωσης του ώμου.

Το τμήμα που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση εκφυλίζεται όσο μεγαλώνει η ηλικία ενός ατόμου. Η εκφύλιση του τένοντα συνοδεύεται συνήθως από φλεγμονή και πόνο. Σε χρόνιες περιπτώσεις φλεγμονής ο τένοντας είναι πεπαχυσμένος και είναι δυνατόν να επέλθει αυτόματη ρήξη ακόμα και μετά από ένα μικροτραυματισμό π.χ κατά την ανύψωση ενός αντικειμένου. Η ρήξη γίνεται αισθητή από τον ασθενή με πόνο, εκχύμωση στο βραχίονα και περιορισμό της κίνησης. Ο μυς του βραχιονίου μετατοπίζεται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα ‘’κενό’’ στα μαλάκα μόρια του ώμου (μπράτσο του Ποπάϊ).  

 

Τι εννοούμε με τον όρο αστάθεια της κεφαλής του δικεφάλου;

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος του ασθενούς προκαλείται λόγω της ελλατωμένης στήριξης του τένοντα στην αύλακα του δικεφάλου. Ο τένοντας είναι σε αυτές τις περιπτώσεις ασταθής. Αυτή η αστάθεια προκαλεί των ερεθισμό και τη φλεγμονή των γύρω μαλακών μορίων, μία κατάσταση ιδιαίτερα επώδυνη.

 

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;

Κατά την κλινική εξέταση είναι χαρακτηριστικός ο πόνος στην αύλακα του δικεφάλου στο πρόσθιο μέρος του ώμου.  Η μαγνητική τομογραφία και ο υπέρηχος του ώμου είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις εκλογής για τη διάγνωση της πάθησης.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση;

Η θεραπεία της τενοντίτιδας είναι αρχικά συντηρητική με:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Φυσικοθεραπεία
  • Τοπική έγχυση κορτικοστεροειδούς
  • Τοπική έγχυση βιολογικών παραγόντων (PRP)

 

Σε περιπτώσεις μερικής ρήξης ή αστάθειας του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου η θεραπεία εκλογής είναι η αρθροσκοπική τενοτομή ή τενόδεση της μακράς κεφαλής του δικεφάλου. Με αυτό το τρόπο το εκφυλισμένο τμήμα του τένοντα αφαιρείται από την άρθρωση μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και τον πόνο.  Η τενοτομή προτιμάται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή σε άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερες αθλητικές απαιτήσεις, ενώ η τενόδεση  σε άτομα νεαρότερης ηλικίας τόσο για λειτουργικούς όσο και για αισθητικούς λόγους.

stathellis

CALL US
CONTACT US