Οστεοχονδρομάτωση

Τι είναι η οστεοχονδρομάτωση?

Η οστεοχονδρομάτωση ή αλλιώς υμενική χονδρομάτωση είναι μία σπάνια και καλοήθης πάθηση του αρθρικού υμένα. Αφορά κυρίως στην άρθρωση του αγκώνα, του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της ποδοκνημικής. Κατά την πάθηση αυτή ο αρθρικός υμένας παράγει ανεξέλεγκτα χονδροκύτταρα, τα οποία απελευθερώνονται μέσα στην άρθρωση και σχηματίζουν μικρά και πολυάριθμα οστεοχόνδρινα «μπαλάκια» – τα λεγόμενα ελεύθερα σώματα. Το μέγεθος αυτών των ελεύθερων σωμάτων μπορεί να κυμαίνεται από ελάχιστα χιλιοστά μέχρι και περίπου 2 εκατοστά.  Η πάθηση αφορά κυρίως σε άνδρες ηλικίας 30 έως 50 ετών και έχει συχνότητα 1 στους 100.000 ανθρώπους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοχονδρομάτωσης?

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο πόνος της άρθρωσης και η φλεγμονή, η οποία προκαλεί συλλογή υγρού. Ο πόνος είναι δυνατόν να επιδεινώνεται κατά την κίνηση.

Τα ελεύθερα σώματα τα οποία σχηματίζονται και βρίσκονται ενδοαρθρικά μπορούν είτε να προκαλέσουν αίσθημα «κλειδώματος» της άρθρωσης είτε φθορά του χόνδρου. Τα μικρότερα σε μέγεθος σωμάτια προκαλούν κυρίως τα επεισόδια «κλειδώματος», ενώ τα μεγαλύτερα σε μέγεθος προκαλούν διάβρωση των αρθρικών επιφανειών, η οποία οδηγεί σταδιακά σε αρθρίτιδα. Για παράδειγμα στην άρθρωση του γόνατος ή του αγκώνα ο ασθενής στην περίπτωση του «κλειδώματος» δεν μπορεί να τεντώσει πλήρως την άρθρωση, γεγονός που είναι δυσάρεστο και επώδυνο. Τα οστεοχόνδρινα σώματα είναι δυνατόν μερικές φορές να είναι ψηλαφητά κάτω από το δέρμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοχονδρομάτωσης?

Η διάγνωση συνήθως γίνεται με μία απλή ακτινογραφία, στην οποία φαίνονται καθαρά τα πολυάριθμα ελεύθερα σώματα.

Συνήθως πριν πραγματοποιηθεί η αρθροσκοπική αφαίρεση των σωματίων είναι απαραίτητη η μαγνητική τομογραφία για να ελεγχθεί η κατάσταση του αρθρικού χόνδρου. Έτσι μπορεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη θεραπεία των πιθανών χόνδρινων βλαβών κατά την αρθροσκόπηση.

Ακτινογραφία αγκώνα με πολυάριθμα ελεύθερα σώματα

Ακτινογραφία αγκώνα με πολυάριθμα ελεύθερα σώματα

Ακτινογραφία αγκώνα με πολυάριθμα ελεύθερα σώματα

Μαγνητική τομογραφία ώμου ασθενούς με οστεοχονδρομάτωση

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοχονδρομάτωση?

Η οστεοχονδρομάτωση αντιμετωπίζεται με την αρθροσκόπηση. Κατά την αρθροσκόπηση εισάγεται στην άρθρωση μέσω μίας μικρής τομής του δέρματος 0,5cm μία κάμερα με την οποία ελέγχονται και ταυτόχρονα με ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία αφαιρούνται όλα τα ελεύθερα σώματα. Παράλληλα, ελέγχεται με την κάμερα και η κατάσταση των χόνδρινων επιφανειών και σε περίπτωση βλάβης τους είναι δυνατή η ταυτόχρονη αποκατάστασή των χόνδρινων βλαβών.

Η αρθροσκόπηση διαρκεί περίπου 45 – 60 λεπτά (ανάλογα με τον αριθμό των σωματίων) και ο ασθενής μπορεί άμεσα μετεγχειρητικά να χρησιμοποιήσει πλήρως την άρθρωση και παίρνει την ίδια μέρα εξιτήριο. Η ανακούφιση του ασθενούς είναι άμεση μετά την αρθροσκόπηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοχονδρομάτωση

Μετεγχειρητική εικόνα ελεύθερων σωμάτων

Μετεγχειρητική εικόνα ελεύθερων σωμάτων

Μετεγχειρητική εικόνα ελεύθερων σωμάτων

Μετεγχειρητική εικόνα ελεύθερων σωμάτων

Εξειδίκευση από τον ορθοπαιδικό – χειρουργό Σταθέλλη Απόστολο

Η εμπιστοσύνη ενός έμπειρου ορθοπαιδικού σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καίριας σημασίας. Ο ορθοπαιδικός–χειρουργός και αθλητίατρος Σταθέλλης Απόστολος έχει εκπαιδευτεί επί 8 χρόνια στη Γερμανία. Εκεί απέκτησε την ιατρική του ειδικότητα πάνω στην Ορθοπαιδική και την Τραυματολογία. Στη συνέχεια, μεγένθυνε την εμπειρία του και τις ικανότητές του πάνω στην αρθροσκοπική χειρουργική γόνατος, ώμου, αγκώνα και ποδοκνημικής καθώς και στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων ως επιμελητής στην Sportklinik-Stuttgart, σε ένα από τα μεγαλύτερα αρθροσκοπικά κέντρα της Γερμανίας και γενικότερα της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, έλαβε το 2016 τον τιμητικό τίτλο του AGA Arthroskopeur από την πανγερμανική εταιρεία αρθροσκοπικής χειρουργικής.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Βόρειας Ρηνανίας και Βάδης – Βυρτεμβέργης, του AGA-Society for Arthroscopy and Joint Surgery και της ΕΑΕ- Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό προκειμένου να θέσετε τις απορίες σας και να βρείτε εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημά σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ