Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι το συχνότερο σύνδρομο πίεσης νεύρου και εμφανίζεται σε 4/1000 άτομα ανά έτος. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται σε ενήλικα άτομα ηλικίας 35-70 ετών, συχνότερα γυναίκες.

 

Τι είναι ο καρπιαίος σωλήνας;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας στενός σωληνωτός σχηματισμός στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού, ο οποίος σχηματίζεται από κάτω και στα πλάγια από τα οστά του καρπού  και από πάνω από ένα σκληρό συνδετικό ιστό, τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Μέσα από αυτόν τον ’’σωλήνα’’ διέρχονται το μέσο νεύρο και οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων.

Το μέσο νεύρο ελέγχει την αισθητικότητα στην παλαμιαία επιφάνεια του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου καθώς και του μισού παράμεσου δακτύλου.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου;

Στην περίπτωση που οι ιστοί μέσα στον καρπιαίο σωλήνα παρουσιάσουν για κάποιο λόγο οίδημα, ο χώρος διέλευσης του νεύρου στον σωλήνα στενεύει και το νεύρο πιέζεται. Η συμπιεστική αυτή νευροπάθεια είναι η αίτια της προβλήματος.

Μερικοί παράγοντες που προκαλούν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι:

 • Χρόνια χειρωνακτική εργασία, χειρισμός υπολογιστή
 • Ορμονικές διαταραχές (θυρεοειδοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης)
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα (οίδημα των ελύτρων των τενόντων)
 • Εγκυμοσύνη
 • Γάγγλια
 • Πρόσφατος τραυματισμός του καρπού με συνοδό οίδημα
 • Κληρονομικότητα
 • Παλαιά κατάγματα ή όγκοι
 • Γάγγλιο
 • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών ή του καρπού

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν σταδιακά και χαρακτηριστικά  είναι:

 • Μουδιάσματα στα δάκτυλα που συχνά επιδεινώνονται τη νύχτα. Αρκετοί ασθενείς ξυπνάνε τη νύχτα και νιώθουν την ανάγκη να τινάξουν το χέρι τους για να απαλλαγχθούν από τα συμπτώματα
 • Μειωμένη αισθητικότητα στην περιοχή των δακτύλων
 • Πόνο στην περιοχή του καρπού και της παλάμης
 • Αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος στα δάκτυλα
 • Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις αδυναμία στο χέρι και τα δάχτυλα με συνέπεια τη δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών κινήσεων όπως το κούμπωμα των ρούχων ή τη συγκράτηση ενός αντικειμένου. Στις παραπάνω περιπτώσεις είναι χαρακτηριστική η ατροφία του αντίχειρα.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;

Η διάγνωση του σύνδρομου καρπιαίου σωλήνα τίθεται με τη σωστή κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό και επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα και τη  μελέτη της ταχύτητας αγωγής των νεύρων. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή μόνιμων βλαβών του νεύρου.

Ποια είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος;

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι στα αρχικά στάδια πάντα συντηρητική. Συνίσταται ανάπαυση του χεριού και αποφυγή των δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Μερικές φορές είναι απαραίτητη η ακινητοποίηση με ένα νάρθηκα (κυρίως τη νύχτα). Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων βοηθάει στην υποχώρηση της φλεγμονής και του οιδήματος.

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν παρόλη τη συντηρητική θεραπεία, την οριστική λύση δίνει η χειρουργική διάνοιξη του εγκάρσιου συνδέσμου. Με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται ο καρπιαίος σωλήνας, το νεύρο αποσυμπιέζεται με αποτέλεσμα να υποχωρούν αμέσως τα συμπτώματα. Η διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα γίνεται υπό τοπική αναισθησία (συνήθως με ήπια μέθη) με μία μικρή τομή στην παλάμη του ασθενούς. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 15 λεπτά, ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα και να χρησιμοποιήσει το χέρι του για τις απλές καθημερινές κινήσεις. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχεία και τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ υψηλά.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Οι επιπλοκές που μπορεί να συμβούν είναι ελάχιστες και συνήθως περιλαμβάνουν:

 • Τραύμα στο νεύρο
 • Τραύμα σε κλάδους του νεύρου
 • Ατελή διάνοιξη του σωλήνα

Η αποκατάσταση των επιπλοκών απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα. Αν ο πόνος επιμείνει για διάστημα άνω των 2 μηνών, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ώστε να σας συμβουλεύσει κατάλληλα.

 

Εξειδίκευση από τον ορθοπαιδικό – χειρουργό Σταθέλλη Απόστολο

Με μεγάλη εκπαίδευση, μετεκπαίδευση αλλά και εμπειρία σε ένα από τα μεγαλύτερα αρθροσκοπικά κέντρα της Γερμανίας και γενικότερα της Ευρώπης, την Sportklinik-Stuttgart, ο ορθοπαιδικός–χειρουργός και αθλητίατρος Σταθέλλης Απόστολος αποτελεί τον πλέον ικανό και υπεύθυνο γιατρό για να αναλάβει το πρόβλημά σας και να βρει την κατάλληλη θεραπεία για αυτό.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, προκειμένου να σας προτείνει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο με βάση το μέγεθος του προβλήματός σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ