Ρήξη πλάγιων συνδέσμων

Τι είναι η ρήξη των πλαγίων συνδέσμων του γόνατος;

Οι πλάγιοι σύνδεσμοι του γόνατος είναι δύο, ο έσω πλάγιος και ο έξω πλάγιος. Οι παραπάνω σύνδεσμοι βρίσκονται στα πλάγια εκατέρωθεν του γόνατος.  Ο έσω πλάγιος σταθεροποιεί  την έσω πλευρά του γόνατος ενώ ο έξω πλάγιος σταθεροποιεί την έξω πλευρά. Ο τραυματισμός συμβαίνει όταν μία εξωτερική δύναμη ασκηθεί πλευρικά στην άρθρωση του γόνατος είτε από την έσω είτε από την έξω πλευρά. Οι κακώσεις ή ρήξεις των πλάγιων συνδέσμων συνυπάρχουν αρκετά συχνά μαζί με ρήξεις των χιαστών ή ρήξεις των μηνίσκων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης;

Το κλασσικότερο σύμπτωμα της ρήξης του πλάγιου συνδέσμου είναι ο πόνος στην περιοχή της ρήξεως. Το οίδημα είναι συνήθως ήπιο και ανάλογο του βαθμού της ρήξεως.

Πώς γίνεται η διάγνωση του τραυματισμού;

Η διάγνωση της ρήξης του πλάγιου συνδέσμου γίνεται από την κλινική εξέταση από ορθοπαιδικό με εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις. Η σταθερότητα του γόνατος θα ελεγχθεί με ειδικά τεστ και θα συγκριθεί με την υγιή πλευρά. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν τη διάγνωση και θα αποκαλύψουν τυχόν συνοδές βλάβες είναι η μαγνητική τομογραφία και ο υπέρηχος.

Ποια είναι η θεραπεία της ρήξης των πλαγίων συνδέσμων;

Η θεραπεία μετά από οξεία ρήξη ενός από τους πλάγιους συνδέσμους είναι κατά βάση συντηρητική. Στην οξεία φάση μετά τον τραυματισμό στόχος είναι να υποχωρήσει το οίδημα και ο πόνος και να ακινητοποιηθεί η άρθρωση του γόνατος με τη βοήθεια ενός ειδικού νάρθηκα για μερικές εβδομάδες. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη αναλγητική αγωγή, κρυοθεραπεία και εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος αντιμετωπίζεται ως επί το πλείστον με επιτυχία συντηρητικά.

Η μεμoνωμένη ρήξη του έξω πλάγιου συνδέσμου αντιμετωπίζεται επίσης αρχικά συντηρητικά με τη βοήθεια ενός ειδικού νάρθηκα για μερικές εβδομάδες. Συνήθως όμως συνοδεύεται και από άλλες κακώσεις του γόνατος με αποτέλεσμα το είδος της θεραπείας να εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.

Στις περιπτώσεις χρόνιας αστάθειας ενός από τους πλάγιους συνδέσμους η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί τη λύση του προβλήματος. Στόχος της χειρουργικής αποκατάστασης είναι η σταθεροποίηση του γόνατος με απώτερο στόχο την αποφυγή δευτερογενών βλαβών που μπορεί να επέλθουν λόγω της αστάθειας π.χ ρήξη μηνίσκου, τραυματισμός αρθρικού χόνδρου και γενικότερα σημάδια οστεοαρθρίτιδας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ