Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

Τι είναι το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας;

Το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας ή αλλιώς «το γόνατο του δρομέα» είναι η συχνότερη αιτία πόνου στην έξω επιφάνεια του γόνατος σε δρομείς. Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια παχιά ταινία η οποία ξεκινά από την εξωτερική πλευρά του ισχίου και καταλήγει στην εξωτερική πλευρά της κνήμης. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από τον ερεθισμό της λαγονοκνημιαίας ταινίας και προκαλείται από την υπερβολική τριβή του περιφερικού της τμήματος πάνω στον έξω μηριαίο επικόνδυλο κατά την κάμψη και έκταση του γόνατος.

 

Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

 

Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν στην εκδήλωση του συνδρόμου της λαγονοκνημιαίας ταινίας;

  • Ραιβογονία (ύπαρξη κενού ανάμεσα στα γόνατα όταν τα πόδια εφάπτονται μεταξύ τους σε όρθια στάση)
  • Παθολογική στάση του άκρου ποδός με αποτέλεσμα την αυξημένη τάση της λαγονοκνημιαίας ταινίας
  • Λανθασμένη τεχνική προπόνησης και τρεξίματος

 

Ποια συμπτώματα προκαλεί το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας;

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην εξωτερική επιφάνεια του γόνατος. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται σε κάμψη του γόνατος 30°, κατά την οποία η λαγονοκνημιαία ταινία έρχεται σε επαφή με τον έξω μηριαίο επικόνδυλο. Κατά τη ψηλάφηση το άλγος εντοπίζεται γύρω από τον έξω μηριαίο επικόνδυλο. Οι αθλητές είναι συνήθως σε ήπιες μορφές της πάθησης ασυμπτωματικοί πριν και μετά το τρέξιμο. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, ιδιαίτερα σε κατηφορικό επίπεδο ή κατά τη βάδιση σε σκάλες.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου της λαγονοκνημιαίας ταινίας;

Η διάγνωση της πάθησης τίθεται από το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Απαραίτητη είναι η μαγνητική τομογραφία τόσο για την επιβεβαίωση της πάθησης όσο και για τον αποκλεισμό άλλων ενδοαρθρικών παθήσεων του γόνατος που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης γίνεται καταρχάς συντηρητικά με ανάπαυση, κρυοθεραπεία και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Συστήνεται φυσικοθεραπεία με διατάσεις της λαγονοκνημιαίας ταινίας, του τείνοντα της πλατιάς περιτονίας καθώς επίσης και των έξω στροφέων του ισχίου. Οι μαλάξεις βοηθούν στη μείωση του πόνου και την ταχύτερη επάνοδο του πάσχοντος στις αθλητικές δραστηριότητες. Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα επιμένουν παρ όλη τη συντηρητική θεραπεία υπάρχει και η δυνατότητα της χειρουργικής αντιμετώπισης. Κατά τη χειρουργική επέμβαση αφαιρείται μόνο εκείνο το τμήμα της λαγονοκνημιαίας ταινίας που έρχεται σε επαφή με τον έξω μηριαίο επικόνδυλο.

 

Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ