Αρθρίτιδα ώμου

Αρθρίτιδα ώμου

Η αρθρίτιδα ώμου αποτελεί μία πάθηση κατά την οποία ο αρθρικός χόνδρος έχει φθαρεί. Είναι λιγότερο συχνή από ότι η αρθρίτιδα του ισχίου ή η αρθρίτιδα του γόνατος, λόγω του γεγονότος ότι είναι μία άρθρωση που δε φορτίζεται όσο οι υπόλοιπες. Η αρθρίτιδα είναι μία μη αναστρέψιμη βλάβη, η οποία καθιστά τον ώμο επώδυνο και μη λειτουργικό.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια της αρθρίτιδας του ώμου;

  • Η φυσιολογική σταδιακή φθορά του χόδρου με την πάροδο της ηλικίας
  • Η τραυματικής αιτιολογίας χονδροπάθεια
  • Η αρθρίτιδα μετά από ρήξη τενοντίου πετάλου
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Η χρόνια αστάθεια του ώμου

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του ώμου;

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του ώμου είναι ο πόνος, η αδυναμία και ο περιορισμός της κίνησης. Τα παραπάνω συμπτώματα περιορίζουν τον πάσχοντα στην καθημερινότητά του και μειώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής του. Σε προχωρημένα στάδια της πάθησης ο περιορισμός της κίνησης είναι τόσο έντονος που ο ασθενής δεν είναι σε θέση να φέρει το χέρι στο κεφάλι ή να φροντίσει για την καθαριότητά του. Ανάλογα με τις δραστηριότητες του ασθενούς μπορεί ο πόνος κατά τη διάρκεια της μέρας να επιδεινωθεί. Σταδιακά ο ώμος γίνεται ατροφικός ενώ πολλοί ασθενείς παραπονούνται ότι το βράδυ δεν μπορούν να κοιμηθούν λόγω του νυχτερινού τους πόνου. Ο ώμος είναι συχνά ζεστός και πονάει στις αλλαγές του καιρού. Όπως σε κάθε είδους αρθρίτιδα, τα συμπτώματα έχουν εξάρσεις και υφέσεις. Με την πάροδο των χρόνων, οι εξάρσεις γίνονται ολοένα και πιο συχνές ενώ τα μεσοδιαστήματα ηρεμίας γίνονται ολοένα και μικρότερα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;

Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εξέταση και τις απλές ακτινογραφίες. Στις απλές ακτινογραφίες ο ορθοπαιδικός αξιολογεί την ύπαρξη οστεόφυτων και τη στένωση του μεσάρθριου διαστήματος.

Αρθρίτιδα Ώμου

Πώς αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα του ώμου;

Η θεραπεία εξαρτάται κυρίως από το στάδιο της πάθησης. Στα αρχικά στάδια ενδείκνυται η συντηρητική θεραπεία. Στα συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης της αρθρίτιδας περιλαμβάνεται η αλλαγή τρόπου ζωής με αποφυγή των δραστηριοτήτων που προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και η φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία έχει ως στόχο τη διάταση των μυών και των συνδέσμων, την ενδυνάμωση και τη βελτίωση του εύρους κίνησης του ώμου. Επιπλέον, οι τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης, υαλουρονικού οξέος ή πλάσματος πλούσιου σε αιμαπετάλια (θεραπεία PRP) μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να ανακουφίσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τον ασθενή.

Αρθρίτιδα Ώμου Φυσικοθεραπεία

Σε προχωρημένα στάδια οστεοαρθρίτιδας η συντηρητική θεραπεία δεν έχει συνήθως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν οι εξής χειρουργικές επιλογές:

  • Η αρθροσκόπηση του ώμου, κατά την οποία αφαιρούνται τα ελεύθερα σώματα από την άρθρωση, αφαιρείται ο ερεθισμένος αρθρικός υμένας, αντιμετωπίζεται η παθολογία της μακράς κεφαλής του δικεφάλου και λειαίνεται ο αρθρικός χόνδρος.
  • Η αρθροπλαστική του ώμου είναι η λεγόμενη “αλλαγή της άρθρωσης’’, δηλαδή η αφαίρεση της φθαρμένης επιφάνειας και η αντικατάστασή της με τεχνητά εμφυτεύματα (προθέσεις). Ενδείκνυται σε προχωρημένα στάδια της πάθησης, όπου ο χόνδρος έχει φθαρεί ολοκληρωτικά.

Για την άρθρωση του ώμου υπάρχουν δύο επιλογές αρθροπλαστικής. Η ανατομική αρθροπλαστική κατά την οποία αντικαθίσταται η κεφαλή του βραχιονίου και η επιφάνεια της ωμογλήνης με τεχνητά εμφυτεύματα διατηρώντας την φυσιολογική ανατομική εικόνα της άρθρωσης του ώμου. Η ανατομική αρθροπλαστική ενδείκνυται όταν το στροφικό πέταλο του ασθενούς είναι ακέραιο. Η δεύτερη επιλογή αρθροπλαστικής είναι η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική κατά την οποία αντικαθίστανται οι αρθρικές επιφάνειες αλλάζοντας τη φυσιολογική ανατομική εικόνα του ώμου. Μετά από την ανάστροφη ολική αρθροπλαστική το σφαιρικό κομμάτι της άρθρωσης ανήκει πλέον στην πλευρά την ωμοπλάτης ενώ το κοίλο τμήμα ανήκει στην πλευρά του βραχιονίου οστού. Αυτή η ανατομική παραλλαγή ενδείκνυται σε περιπτώσεις στις οποίες το στροφικό πέταλο έχει υποστεί ρήξη και επιτρέπει στην άρθρωση να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

αρθροπλαστική

Ποια είναι η μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά από ολική αρθροπλαστική του ώμου;

Μετά την ολική αρθροπλαστική απαραίτητη είναι η σωστή μετεγχειρητική αποκατάσταση. Η φυσικοθεραπεία βοηθά αρχικά στη βελτίωση του εύρους κίνησης ενώ αργότερα βοηθά συνολικά στην ενδυνάμωση της άρθρωσης επιτρέποντας έτσι στον ασθενή την ομαλή και ανώδυνη επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Εξειδίκευση από τον ορθοπαιδικό – χειρουργό Σταθέλλη Απόστολο

Ο ορθοπαιδικός–χειρουργός και αθλητίατρος Σταθέλλης Απόστολος  διαθέτει εμπειρία χρόνων πάνω στην χειρουργική ώμου σε Ελλάδα και Γερμανία ως επιμελητής στην Sportklinik-Stuttgart, ένα από τα μεγαλύτερα αρθροσκοπικά κέντρα της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης. Η ειδικότητα του αφορά την Ορθοπαιδική και την Τραυματολογία κάτι που τον καθιστά ειδικό στην αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων. Το 2016 έλαβε τον τιμητικό τίτλο του AGA Arthroskopeur από την πανγερμανική εταιρεία αρθροσκοπικής χειρουργικής.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό και βρείτε εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημά σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ