Αρθροπλαστική Γόνατος

Αρθροπλαστική γόνατος

Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

Με τον όρο «αρθροπλαστική γόνατος» εννοούμε την αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών της άρθρωσης του γόνατος με τεχνητά εμφυτεύματα, τις ονομαζόμενες προθέσεις. Εκτός από τη γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μόνο ένα τμήμα του γόνατος έχει φθαρεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται αλλαγή ολόκληρης της επιφάνειας του γόνατος παρά μόνο του πάσχοντος τμήματος. Η αρθροπλαστική γόνατος κατά την οποία αντικαθίσταται ολόκληρη η αρθρική επιφάνεια του γόνατος ονομάζεται ολική αρθροπλαστική, ενώ όταν αντικαθίσταται μόνο ένα τμήμα (διαμέρισμα) του γόνατος ονομάζεται μονοδιαμερισματική. Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική είναι δυνατόν να αφορά είτε το έσω διαμέρισμα του γόνατος, είτε το έξω είτε το κεντρικό τμήμα πίσω από την επιγονατίδα.

Ουσιαστικά η αρθροπλαστική του γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση που ανακουφίζει από τον πόνο και την δυσκαμψία της άρθρωσης που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αρθρίτιδα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο γιατρός αφαιρεί τις φθαρμένες επιφάνειες της άρθρωσης και τις αντικαθιστά τεχνητές προθέσεις.

Η δυνατότητα κάμψης του γόνατος μετά από την αρθροπλαστική είναι πλήρης και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η σοβαρότητα της προυπάρχουσας αρθρίτιδας, η χειρουργική τεχνική, το είδος των προθέσεων που χρησιμοποιούνται και η προσήλωση του ασθενούς στις οδηγίες για τη φυσιοθεραπεία και την αποκατάσταση που ακολουθεί μετά την επέμβαση.  Όλοι οι ασθενείς επιτρέπεται να κινήσουν την νέα άρθρωση του γόνατος καθώς και να βάλουν βάρος στο πόδι τους κατά την βάδιση άμεσα μετά την αρθροπλαστική.

αρθροπλαστική γόνατος

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την αρθροπλαστική γόνατος;

Όταν η οστεοαρθρίτιδα είναι αρκετά προχωρημένη και ο ασθενής μετά από εξάντληση όλων των συντηρητικών μέσων αντιμετώπισης της πάθησης

  • έχει μόνιμο πόνο ηρεμίας
  • έχει νυχτερινό πόνο
  • λαμβάνει σε καθημερινή βάση παυσίπονα
  • η μέγιστη απόσταση βάδισης έχει μειωθεί αισθητά

τότε ενδείκνυται η αρθροπλαστική γόνατος.

Πώς γίνεται η αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μία από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις στην ορθοπαιδική. Ο ορθοπαιδικός πραγματοποιεί μια τομή περίπου 15 εκ. στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Μετά τη δερματική τομή και αποκάλυψη της άρθρωσης του γόνατος, αφαιρούνται οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες και αντικαθίστανται με τεχνητές προθέσεις. Οι προθέσεις συγκρατούνται στο υγιές οστό με τη βοήθεια ενός ειδικού υλικού, το λεγόμενο «τσιμέντο», το οποίο ενώνει το μεταλλικό στοιχείο της πρόθεσης με το οστό.

Ποια είναι η μετεγχειρητική αποκατάσταση;

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και ο ασθενής επιτρέπεται να περπατήσει με πλήρη φόρτιση του ποδιού αμέσως μετά το χειρουργείο. Νάρθηκας ακινητοποίησης του γόνατος δεν είναι απαραίτητος, αφού πρωτεύων στόχος είναι η γρήγορη κινητοποίηση της άρθρωσης και συνολικά του ασθενούς. Η παραμονή στην κλινική είναι συνήθως περίπου 3 μέρες. Φυσικοθεραπείες συνιστώνται άμεσα με κύριο στόχο τη βελτίωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης.

Πόσο κοστίζει μια αρθροπλαστική γόνατος;

Το κόστος της επέμβασης αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το νοσοκομείο, οι μέρες παραμονής στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση και το κόστος των υλικών των προθέσεων. Για παράδειγμα διαφορετικό είναι το κόστος της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος από το κόστος της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής (δηλαδή όταν αντικαθίσταται μόνο ένα τμήμα της άρθρωσης και όχι συνολικά ολόκληρη η άρθρωση του γόνατος).

Πλέον η επέμβαση της αρθροπλαστικής του γόνατος πραγματοποιείται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας και ακολουθούνται πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης, με στόχο ο ασθενής να επιστρέφει το σπίτι του σε 1-2 μέρες μετά το χειρουργείο και να επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητές του άμεσα.

Τα πρόσθετα έξοδα για τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνουν στοιχεία όπως η αναισθησία, οι προεγχειρητικές εξετάσεις και το νοσοκομείο. Η επιλογή της αναισθησίας, είτε πρόκειται για τη γενική είτε για τη ραχιαία-επισκληρίδιο μέθοδο, πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά. Πιθανές ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να εξεταστούν ή να αντιμετωπιστούν πριν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων πιθανών καρδιολογικών, πνευμονολογικών, παθολογικών ή και νεφρολογικών παθήσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μπορούμε να συζητήσουμε και να αναλύσουμε όλες τις λεπτομέρειες, και αφού εξετάσουμε τον ασθενή, θα εξετάσουμε μαζί του όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι το κόστος δεν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο και ότι υπάρχουν πολλαπλές εναλλακτικές λύσεις για κάθε περίπτωση.

Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος

Το έσω διαμέρισμα του γόνατος υφίσταται συνήθως το υψηλότερο φορτίο λόγω της ανατομίας του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη φθορά του αρθρικού χόνδρου και του έσω μηνίσκου σε αυτή την πλευρά σε σύγκριση με το εξωτερικό διαμέρισμα. Στην περίπτωση ατόμων που έχει φθαρεί μόνο ένα μέρος του γόνατος υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης μόνο της πάσχουσας περιοχής και η διατήρηση του υπόλοιπου υγιούς. Αυτού του είδους η αρθροπλαστική ονομάζεται μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γιατί αντικαθίσταται μόνο ένα διαμέρισμα – τμήμα της άρθρωσης.

Ποιες πληροφορίες πρέπει να δώσετε στο γιατρό πριν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση;

Συνιστάται να δώσετε στον γιατρό σας το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό, ακόμη και αν θεωρείτε ότι ορισμένες πτυχές του είναι ασήμαντες. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας για γνωστές αλλεργίες που έχετε ή για τυχόν φάρμακα ή άλλα συμπληρώματα που λαμβάνετε.

Συστήνεται να συζητήσετε με τον γιατρό σας τις καθημερινές σας δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής σας, όπως για παράδειγμα εάν τρέχετε ή έχετε άλλους είδους αθλητικές δραστηριότητες.

Πότε είναι σκόπιμο να επικοινωνήσω με το γιατρό μου μετά από μια χειρουργική επέμβαση;

Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Παρατεταμένο εμπύρετο επεισόδιο που επιμένει για περισσότερο από μία ημέρα.
  • Έντονος πόνος στην περιοχή του γόνατος που επιμένει παρά τη λήψη παυσίπονων φαρμάκων.
  • Πιθανό πρήξιμο στην περιοχή του μηρού ή της γάμπας θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη

Σε ποιο σημείο θα πρέπει να επικοινωνήσω με τον γιατρό μετά την επούλωση του τραύματος;

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης που ακολουθεί την επέμβαση ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως ανά 4-5 μέρες) για να καθαρίζεται το τραύμα, να αφαιρεθούν τα ράμματα και να δίδονται οδηγίες που αφορούν τις ασκήσεις και την μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή.

Ποια είναι η τυπική διάρκεια μιας ολικής αρθροπλαστικής γόνατος; Θα χρειαστώ περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις;

Η ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος διαρκεί κατά μέσο όρο 20 χρόνια. Η διάρκεια ζωής της νέας άρθρωσης κυμαίνεται από εξαρτάται από παράγοντες, όπως είναι η τεχνική του χειρουργείου και τα υλικά των προθέσεων. Διαφορετικό χρόνος ζωής έχει μία αρθροπλαστική γόνατος ενός συνταξιούχου από έναν ενεργό ενήλικα που καθημερινά εργάζεται και επιθυμεί να έχει αθλητικές δραστηριότητες. Ο μέσος όρος ζωής είναι τα 20 χρόνια.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ