Αρθροπλαστική Γόνατος

Αρθροπλαστική γόνατος

Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

Με τον όρο «αρθροπλαστική γόνατος» εννοούμε την αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών της άρθρωσης του γόνατος με τεχνητά εμφυτεύματα, τις ονομαζόμενες προθέσεις. Εκτός από τη γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μόνο ένα τμήμα του γόνατος έχει φθαρεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται αλλαγή ολόκληρης της επιφάνειας του γόνατος παρά μόνο του πάσχοντος τμήματος. Η αρθροπλαστική γόνατος κατά την οποία αντικαθίσταται ολόκληρη η αρθρική επιφάνεια του γόνατος ονομάζεται ολική αρθροπλαστική, ενώ όταν αντικαθίσταται μόνο ένα τμήμα (διαμέρισμα) του γόνατος ονομάζεται μονοδιαμερισματική. Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική είναι δυνατόν να αφορά είτε το έσω διαμέρισμα του γόνατος, είτε το έξω είτε το κεντρικό τμήμα πίσω από την επιγονατίδα.

αρθροπλαστική γόνατος

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την αρθροπλαστική γόνατος;

Όταν η οστεοαρθρίτιδα είναι αρκετά προχωρημένη και ο ασθενής μετά από εξάντληση όλων των συντηρητικών μέσων αντιμετώπισης της πάθησης

  • έχει μόνιμο πόνο ηρεμίας
  • έχει νυχτερινό πόνο
  • λαμβάνει σε καθημερινή βάση παυσίπονα
  • η μέγιστη απόσταση βάδισης έχει μειωθεί αισθητά

τότε ενδείκνυται η αρθροπλαστική γόνατος.

Πώς γίνεται η αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μία από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις στην ορθοπαιδική. Ο ορθοπαιδικός πραγματοποιεί μια τομή περίπου 15 εκ. στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Μετά τη δερματική τομή και αποκάλυψη της άρθρωσης του γόνατος, αφαιρούνται οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες και αντικαθίστανται με τεχνητές προθέσεις. Οι προθέσεις συγκρατούνται στο υγιές οστό με τη βοήθεια ενός ειδικού υλικού, το λεγόμενο «τσιμέντο», το οποίο ενώνει το μεταλλικό στοιχείο της πρόθεσης με το οστό.

Ποια είναι η μετεγχειρητική αποκατάσταση;

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και ο ασθενής επιτρέπεται να περπατήσει με πλήρη φόρτιση του ποδιού αμέσως μετά το χειρουργείο. Νάρθηκας ακινητοποίησης του γόνατος δεν είναι απαραίτητος, αφού πρωτεύων στόχος είναι η γρήγορη κινητοποίηση της άρθρωσης και συνολικά του ασθενούς. Η παραμονή στην κλινική είναι συνήθως περίπου 3 μέρες. Φυσικοθεραπείες συνιστώνται άμεσα με κύριο στόχο τη βελτίωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης.

stathellis

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ