Αρθροπλαστική Ώμου

Αρθροπλαστική ώμου

Τι είναι η αρθροπλαστική ώμου;

Με τον όρο «αρθροπλαστική ώμου» εννοούμε την αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών της άρθρωσης του ώμου με τεχνητά εμφυτεύματα, τις ονομαζόμενες προθέσεις. Ανάλογα με την πάθηση του ώμου και την ύπαρξη ή όχι του τενόντιου στροφικού πετάλου πραγματοποιείται από τον ορθοπαιδικό και η ανάλογη επέμβαση. Η αρθροπλαστική του ώμου διακρίνεται στην ανατομική ολική αρθροπλαστική και στην ανάστροφη ολική αρθροπλαστική. Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική χαρακτηρίζεται από την αλλαγή της φυσιολογικής εικόνας του ώμου, καθώς το σφαιρικό τμήμα της άρθρωσης ανήκει πλέον στην πλευρά της ωμοπλάτης ενώ το κοίλο τμήμα στην πλευρά του βραχιονίου οστού. Η παραπάνω παραλλαγή επιτρέπει στην άρθρωση του ώμου να λειτουργεί φυσιολογικά σε περιπτώσεις ρήξεως του τενόντιου στροφικού πετάλου.

αρθροπλαστικη ωμου κοστος

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την αρθροπλαστική ώμου;

Όταν η οστεοαρθρίτιδα είναι αρκετά προχωρημένη και ο ασθενής μετά από εξάντληση όλων των συντηρητικών μέσων αντιμετώπισης της πάθησης

  • έχει μόνιμο πόνο ηρεμίας
  • έχει νυχτερινό πόνο
  • λαμβάνει σε καθημερινή βάση παυσίπονα
  • η ποιότητα ζωής του έχει μειωθεί αισθητά λόγω της αδυναμίας πραγματοποίησης βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων

τότε ενδείκνυται η αρθροπλαστική ώμου.

Πώς γίνεται η αρθροπλαστική ώμου;

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μία επέμβαση στην ορθοπαιδική που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια λόγω των εξαιρετικών της αποτελεσμάτων όλο και συχνότερα. Κατά την επέμβαση ο ορθοπαιδικός πραγματοποιεί μία τομή του δέρματος περίπου 15 εκ. στην πρόσθια  επιφάνεια του ώμου. Μετά την αποκάλυψη των αρθρικών επιφανειών, αφαιρούνται οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες και αντικαθίστανται από τις προθέσεις. Οι νέου τύπου προθέσεις ενσωματώνονται με το οστό χωρίς να απαιτείται η χρήση ειδικού υλικού, του λεγόμενου «τσιμέντου», εφόσον το οστό δεν είναι οστεοπορωτικό. Σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης είναι απαραίτητη η χρήση «τσιμέντου» για την καλύτερη και ασφαλέστερη προσκόλληση της πρόθεσης στο γύρω οστό.

Ποια είναι η μετεγχειρητική αποκατάσταση;

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου 1,5 ώρα. Η παραμονή στην κλινική είναι συνήθως 2 μέρες. Ο ασθενής επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το χέρι του άμεσα μετά το χειρουργείο στα όρια του πόνου. Μετεγχειρητικά συστήνεται η χρήση ειδικού νάρθηκα ώμου για μερικές μέρες. Τις πρώτες μέρες εκτελούνται καθημερινά απλές ασκήσεις κινητοποίησης του χεριού σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοπαιδικού.

αρθροπλαστικη ωμου

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ