Αρθρίτιδα αγκώνα

Τι είναι η αρθρίτιδα του αγκώνα;

Η αρθρίτιδα του αγκώνα είναι μία εκφυλιστική πάθηση κατά την οποία ο αρθρικός χόνδρος φθείρεται. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η άρθρωση του αγκώνα δε φορτίζεται με το βάρος του ανθρώπου, η αρθρίτιδα της συγκεκριμένης άρθρωσης εμφανίζεται σπάνια.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια της αρθρίτιδας του αγκώνα;

  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Η τραυματικής αιτιολογίας χονδροπάθεια
  • Η φυσιολογική φθορά του χόνδρου που σχετίζεται με την ηλικία του ασθενούς

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του αγκώνα;

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του αγκώνα είναι ο πόνος, το οίδημα της άρθρωσης και ο περιορισμός της κίνησης. Τα παραπάνω συμπτώματα περιορίζουν τον πάσχοντα στην καθημερινότητά του και μειώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής του. Σε προχωρημένα στάδια της πάθησης ο περιορισμός της κίνησης είναι τόσο έντονος που ο ασθενής δεν είναι σε θέση να φέρει το χέρι στο στόμα ή να φροντίσει για την καθαριότητά του. Ανάλογα με τις δραστηριότητες του ασθενούς μπορεί ο πόνος και το οίδημα κατά τη διάρκεια της μέρας να επιδεινωθούν. Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται ότι ο αγκώνας τους είναι ζεστός και πονάει στις αλλαγές του καιρού.

Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;

Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εξέταση και τις απλές ακτινογραφίες. Με την αξιολόγηση όλων των παραπάνω μπορεί ο ορθοπαιδικός να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα του αγκώνα;

Η θεραπεία εξαρτάται κυρίως από το στάδιο της πάθησης. Στα αρχικά στάδια ενδείκνυται η συντηρητική θεραπεία. Στα συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης της αρθρίτιδας περιλαμβάνεται η αλλαγή τρόπου ζωής με αποφυγή των δραστηριοτήτων που προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και η φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία έχει ως στόχο τη διάταση των μυών και των συνδέσμων, την ενδυνάμωση και τη βελτίωση του εύρους κίνησης του αγκώνα. Επιπλέον, οι τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης, υαλουρονικού οξέος ή πλάσματος πλούσιου σε αιμαπετάλια (θεραπεία PRP) μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να ανακουφίσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τον ασθενή.

Σε προχωρημένα στάδια οστεοαρθρίτιδας η συντηρητική θεραπεία δεν έχει συνήθως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν οι εξής χειρουργικές επιλογές:

  • Η αρθροσκόπηση του αγκώνα, κατά την οποία αφαιρούνται τα οστεόφυτα και τα ελεύθερα σώματα από την άρθρωση, λειαίνεται ο αρθρικός χόνδρος και αφαιρείται ταυτόχρονα ο ερεθισμένος αρθρικός υμένας. Αυτού του είδους η επέμβαση βελτιώνει το εύρος κίνησης του αγκώνα και μειώνει το άλγος για αρκετά χρόνια.
  • Η αρθροπλαστική του αγκώνα είναι η λεγόμενη “αλλαγή της άρθρωσης’’, δηλαδή η αφαίρεση της φθαρμένης επιφάνειας και η αντικατάστασή της με τεχνητά εμφυτεύματα (προθέσεις).  Ενδείκνυται σε προχωρημένα στάδια της πάθησης, όπου ο χόνδρος έχει φθαρεί ολοκληρωτικά.

Εξειδίκευση από τον ορθοπαιδικό – χειρουργό Σταθέλλη Απόστολο

Ο ορθοπαιδικός–χειρουργός και αθλητίατρος Σταθέλλης Απόστολος με εμπειρία χρόνων τόσο στην Ελλάδα όσο και ως επιμελητής στην Sportklinik-Stuttgart, σε ένα από τα μεγαλύτερα αρθροσκοπικά κέντρα της Γερμανίας και γενικότερα της Ευρώπης, πάνω στην αρθροσκοπική χειρουργική αγκώνα διαθέτει όλες τις απαραίτητες ικανότητες ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Διαθέτει ειδικότητα πάνω στην Ορθοπαιδική και την Τραυματολογία. Το 2016 έλαβε τον τιμητικό τίτλο του AGA Arthroskopeur από την πανγερμανική εταιρεία αρθροσκοπικής χειρουργικής.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό προκειμένου να βρείτε εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημά σας.

Δυσκαμψία Αγκώνα

δυσκαμψία αγκώνα (2)

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ