Επικονδυλίτιδα

Τι είναι η επικονδυλίτιδα;

Η επικονδυλίτιδα είναι μία συχνή πάθηση του αγκώνα που εμφανίζεται σε ενήλικες ηλικίας 30-50 ετών. Αίτιο είναι ο ερεθισμός των τενόντων που εκφύονται στην περιοχή του αγκώνα. Χαρακτηρίζεται ως επώδυνη πάθηση που προκύπτει ως απόρροια επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή επαναλαμβανόμενης άρσης βάρους.

Πιο συχνά εμφανίζεται σε αθλητές ή σε άτομα που ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες σε καθημερινή βάση. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν είναι αθλητές ή χειρώνακτες.

 

Ποια είναι τα είδη της;

Χωρίζεται σε  2 είδη, ανάλογα με το σημείο εμφάνισής της. Η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) είναι συχνότερη, αφορά κυρίως τους εκτείνοντες των δακτύλων και του καρπού, ενώ η έσω επικονδυλίτιδα τους καμπτήρες των δακτύλων και του καρπού (golf elbow).

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας;

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από πόνο είτε στην εσωτερική είτε στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα, ο οποίος αντανακλά πολλές φορές προς το χέρι. Επιπλέον, συμπτώματα αποτελούν τα εξής:

  • αδυναμία στον καρπό
  • ήπια δυσκαμψία
  • μουδιάσματα στα δάχτυλα των χεριών.

Πώς γίνεται η διάγνωση της επικονδυλίτιδας;

Κατά την κλινική εξέταση είναι χαρακτηριστικά θετικές οι δοκιμασίες που γίνονται για να τεθεί η διάγνωση. Εκτός από τις απλές ακτινογραφίες συνήθως είναι απαραίτητη και η μαγνητική τομογραφία για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που θα μπορούσαν να προκαλούν παρόμοιο πόνο στον αγκώνα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η επικονδυλίτιδα;

Η θεραπεία της επικονδυλίτιδας είναι κατά κανόνα συντηρητική.  Περίπου 80% των ασθενών αναφέρουν πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων τους μέσα σε λιγότερο από ένα έτος. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως κρυοθεραπεία, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ανάπαυση και φυσικοθεραπεία. Η χρήση νάρθηκα δεν αποτελεί πάντα κανόνα. Η φυσικοθεραπεία συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένο πρόγραμμα διατάσεων, ισομετρικών ασκήσεων καθώς και έκκεντρης ενδυνάμωσης.

Στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από 6 μήνες παρόλη τη συντηρητική θεραπεία και ο ασθενής περιορίζεται σημαντικά στην καθημερινότητά του, η χειρουργική επέμβαση δίνει τη λύση. Σκοπός της επέμβασης είναι ο καθαρισμός των εκφυλισμένων ιστών και η επανακαθήλωση του υγιούς πλέον τμήματος στο υποκείμενο οστό με ειδικά ράμματα. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχεία και ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα.

Εξειδίκευση από τον ορθοπαιδικό – χειρουργό Σταθέλλη Απόστολο

Με εκπαίδευση επί 8 έτη στη Γερμανία και ειδικότητα στην Ορθοπαιδική και Τραυματολογία, ο ορθοπαιδικός-χειρουργός και αθλητίατρος Σταθέλλης Απόστολος, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις παθήσεις του αγκώνα αλλά και στην αποτελεσματική τους αντιμετώπιση. Υπεύθυνα θα σας προτείνει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας με βάση το μέγεθος του προβλήματός σας.

Η εκτενής χειρουργική του εμπειρία αλλά και οι ικανότητές του μεγεθύνθηκαν κατά τη θητεία του ως επιμελητής στην Sportklinik-Stuttgart, σε ένα από τα μεγαλύτερα αρθροσκοπικά κέντρα της Γερμανίας και γενικότερα της Ευρώπης, δίνοντάς του τα κατάλληλα εφόδια για την αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων. Το 2016 έλαβε από την πανγερμανική εταιρεία αρθροσκοπικής χειρουργικής τον τιμητικό τίτλο του AGA Arthroskopeur.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Βόρειας Ρηνανίας και Βάδης – Βυρτεμβέργης, καθώς και του AGA-Society for Arthroscopy and Joint Surgery αλλά και της ΕΑΕ- Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας.

Επικονδυλίτιδα

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ